Haags Historisch Festijn 2016

Engelse vlag voor vertalingStichting HISTORIE-KS organiseerde het  tweedaags Haags Historisch Festijn in het weekend van 20 en 21 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. Het Schouwspel op het Binnenhof, het middeleeuwse kampement langs de Hofvijver en de Paleistuin met de koninginnen uit ‘200 jaar koninkrijk’ waren gratis toegankelijk.
De locaties werden verbonden via het historische winkelgebied Hofkwartier, Noordeinde en de Passage. Daarnaast waren er tal van aansluitende historische activiteiten die een dagje uit Den Haag compleet maken. 

flyer achterkant HHF 2016 klein

Overzicht informatie activiteiten 2016

Klik op de iconen in het onderstaande kaartje voor informatie over tijden en prijzen van de activiteiten. Of op het overzicht met links naar de organisaties onder het kaartje.

Op zaterdag 20 augustus kun je gratis een bezoek brengen aan de voorste kelder van de Ridderzaal met o.a. een model van een stoet van de Gouden Koets, een maquette van het Binnenhof en grafzerken uit de Hofkapel.

 

  1. ProDemos
  2. Gilde Den Haag
  3. Haags Historisch Museum
  4. Museum Gevangenpoort
  5. Mauritshuis
  6. Galerij Prins Willem V
  7. Gouden Koets
  8. Historische Haagse Tourist Tram 

IMPRESSIE Binnenhof in 1280

07_BinnenhofPlattegrond

Ontwerp: Arjo Nagelhout Illustratie Binnenhof: Cornelis Peters en OSeveno

Nergens in Nederland is een plek waar de geschiedenis van honderden jaren letterlijk zo op straat ligt als op en rond het Binnenhof in Den Haag. Het is één groot geschiedenisboek waarvan wij de bladzijden jaar na jaar steeds meer als samenhangend verhaal voor het voetlicht willen brengen voor jong en oud.
Vanaf de Graven van Holland, de strijd om het Graafschap, de Stadhouders, Napoleon, ons Koningshuis, de Tweede Wereldoorlog tot heden met onze Regering. Eeuwenlang dient het Binnenhof als centrum van macht met monumentale bouwwerken, standbeelden en gedenkplaten als stille getuigen. Wij willen vanuit onze ervaring met re-enactment en geschiedenistheater levende geschiedenis toevoegen aan de eeuwenoude archeologie van gebouwen, bestrating en monumenten.
Het Haags Historisch Festijn maakt zichtbaar dat het Binnenhof vroeger het Kasteelterrein was van de graven van Holland.
De Ridderzaal is een onderdeel van het Grafelijk Kasteel en diende als ontvangstzaal. Het Binnenhof was met drie toegangspoorten verbonden aan het Buitenhof. De Hofvijver was vroeger een Slotgracht die rondom liep en de Gevangenpoort was een van de drie buitenpoorten naar het buitengebied. Na de Graven van Holland is het Binnenhof diverse malen verbouwd en werd het bewoond door Stadhouders. Zo bevindt zich op het Binnenhof ook een stadhouderlijk paleis. Toen wij een Koningshuis kregen vestigde koning Willem zich in Paleis Noordeinde.
Nu is de macht in handen van het Volk en is onze Regering gevestigd in het eeuwenoude bestuurscentrum van Nederland op het Binnenhof.

 

HAAGS HISTORISCH FESTIJN 2016
Schouwspel Binnenhof en Kampement langs Hofvijver
Op het Binnenhof is een Schouwspel met de Graaf van Holland. Hij verwelkomt de Ridders te paard, Adel en de Compagnieleden van Brederode en Huurlingen die hem terzijde stonden in roerige tijden. Het kampement van de Compagnie staat opgesteld langs de Hofvijver, waar je kunt zien hoe het leven er in de middeleeuwen uitzag.  Jan is de laatste zoon van Graaf Floris V van Holland.
Nadat hij op 15-jarige leeftijd is gestorven breken de Hoekse en Kabeljauwse twisten uit om het Graafschap van Holland.


Van toen naar nu in de Paleistuin
In de Paleistuin  komen de koninginnen uit ons 200-jarig Koninkrijk tot leven, want op het moment dat wij een Koningshuis kregen verliet Koning Willem I het Binnenhof om op Paleis Noordeinde te gaan wonen.
Maak kennis met zijn vrouw Koningin Wilhelmina van Pruisen en haar opvolgsters: Anna Paulowna, Sophie, Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Maxima.
Hun geschiedenis wordt tot leven gewekt met ondersteuning van liedjes uit de voorstelling ‘200 jaar koninkrijk’.


TOEKOMST van het Haags Historisch Festijn
Doel is de komende jaren samen met alle partners steeds meer van de geschiedenis te laten zien: van 1288 tot heden. Graven, Stadhouders, Napoleon, Koningen, de Tweede Wereldoorlog en Regeringsleiders.
Van het Kasteel, de Stadhouderlijke Paleizen, de Koninklijke Paleizen en het Regeringscentrum en alles wat daardoor tot stand kwam. In de eeuwenoude binnenstad van Den Haag komt de geschiedenis van Nederland tot leven.

 

Het bestuur van St. HISTORIE-KS bedankt de subsidiegevers, donateurs en iedereen die een bijdrage levert voor het mogelijk maken van de start van het Haags Historisch Festijn 2016.
Wilt u ook deel uitmaken van de Club van Honderd en/of betrokken worden bij de volgende editie van het Haags Historisch Festijn? Stuur dan een mail met uw gegevens.
De ondersteuners worden met naam en/of logo van het bedrijf op de website en de Facebookpagina vermeld worden en u wordt als VIP uitgenodigd voor het Haags Historisch Festijn. Voor het evenement worden de namen van de donateurs afgedrukt op de toegangsborden bij het Binnenhof, de Hofvijver en de Paleistuin.
Wilt u de volgende editie van het Haags Historisch Festijn ondersteunen? U kunt uw interesse melden via: info@historie-ks.nl.
Ook kunt u bellen met Rob Kortekaas 06 – 12 41 20 92 of Angelique Schipper 06 – 23 169 607.
Logo ontworpen door Arjo Nagelhout
Ontwerp: Arjo Nagelhout

Foto Binnenhof: Paul Abspoel
Foto Ridder: PFR
Vormgeving en illustraties: Arjo Nagelhout